Jedan član, jedan glas

Slobodna, demokratska i pravna država, je ona u kojoj se poštuju prava svih njenih građana. U njoj svaka žena i svaki muškarac imaju jednaku mogućnost biranja i učešća u vlasti. Svi se rađaju jednaki i ostaju jednakopravni cijelog života, jer ta država pripada njima.

Da bismo našu domovinu učinili istinski demokratskom, nije dovoljno samo imati izbore na kojima će narod birati između različitih stranaka. Mi, u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, smatramo da je za dobrobit naše zemlje neophodno demokratizirati i unutarpartijske procese. To je naredni, nužni, korak do države po volji građana.

Odlukom posljednjeg Kongresa upravo mi, socijaldemokrati, napravili smo pionirski iskorak, te prvi u Bosni i Hercegovini uveli demokratske principe u izbor rukovodstva partije na svim nivoima, i to prema principu “JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS”.

To znači da svaki član SDP-a direktno bira predsjednika ili predsjednicu osnovne, općinske/gradske, kantonalne/regionalne organizacije, kao i predsjednika ili predsjednicu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Prvi izbori po principu “Jedan član – jedan glas” održali su se u maju 2015. godine,  kada su svi punopravni članovi birali predsjednike općinskih/gradskih i kantonalnih/regionalnih organizacija, a u septembru 2015. godine održani su izbori za predsjednika cjelokupnog SDP-a. Na ovim izborima između pet prijavljenih kandidata pobijedio je Nermin Nikšić sa 12 883 glasa, čime je započeo njegov prvi četverogodišnji mandat na čelu partije.

Budite i Vi dio partije u kojoj su svaki član i članica jednaki, isto vrijede i imaju ista prava. Naš proces demokratizacije nije stao na pitanju izbora rukovodstva, SDP prolazi kroz uzbudljivo razdoblje izgradnje unutarpartijskih procedura po volji svih članova. Standard “Jedan član – jedan glas” sada uvodimo u procese kandidatura, upravljanja strankom i donošenja svih važnih stranačkih odluka.

Iskoristite ovu priliku, učlanite se i postanite dio partije jednakih članova, jednakih prava i jedankih prilika za sve. Postanite dio porodice socijaldemokrata i dajte svoj doprinos u borbi za slobodu, jednakost i solidarnost.

Izgradimo zajedno bolji SDP, za bolju, pravedniju i slobodniju Bosnu i Hercegovinu.