Povjereništvo kao odgovor na kršenje Odluka i Statuta SDP BiH

U posljednje vrijeme SDP “trese” kriza zbog “iskakanja” pojedinaca i njihove želje da budu u vlasti sa SDA, pored potpuno suprotne Odluke Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.
Aktuelna je nova Skupštinska većina na TK, a koju će sa SDA činiti i pojedinci koji podržavaju Delića i Bijedića. Prošle sedmice Predsjedništvo OO SDP Lukavac na Zvaničnoj Facebook stranici općinske organizacije SDP Lukavac izdalo je saopštenje za javnost u kojem je donesena Odluka da SDP Lukavac je ZA ulazak u vlast sa SDA na nivou Skupštine TK i traže od zastupnice Mirele Memić da podrži ovaj prijedlog.

U intervjuu za Lukavački info portal SodaLIVE.ba, Mirela Memić i Kenan Omerdić iznose svoj stav o trenutoj situaciji u SDP BiH. Memićka se osvrće na prijetnje i pritiske, ali i komentariše razne napade putem društvene mreže Facebook.

U posljednje vrijeme putem Facebook-a mogu se pročitati pogrdni komentari u kojima ste čak od strane jednog profesora iz svoje stranke prozvani da ste se prodali za “ćevape”, a sve to jer ste stali na stranu Odluka GO i Predsjedništva SDP-a, a ne Edina Delića i Envera Bijedića koji žele da podržite koaliciju sa SDA?

–Ja sam uvijek bila zagovornik ukrštanja argumenata za stolom, nisam posebno poštivalac facebook “političke borbe” jer je smatram paušalnom i u jednu ruku efikasnim mehanizmom za stvaranje zablude u javnosti. Lak je to način za spinovanja svih vrsta a da pri tome ne snosite nikakvu odgovornost za izrečeno. Bacite mamac i gledate kako mase na osnovu špekulacije grade vašu priču. To nije niti hrabrost niti politička praksa. Žao mi je što pojedinci vjeruju da se sve na svijetu može kupiti novcem i za ćevape. Niti sam kada prodavala niti kupovala ljude, niti sebe niti druge, pa tako, iako sam i ja profesor, stvarno nemam nikakav “pametan komentar” na ove grube neistine s ciljem narušavanja ugleda moje ličnosti.
javnosti se stalno pominju razni pritisci na poslanike. O tome javno, na društvenim mrežama, govore i članovi SDP-a. Da li je to tačno i da li ste Vi i vaši članovi porodice bili, kako se javno govori, izloženi nekim pritiscima?

–Politički pritisci su zaista veliki. Javnosti se prezentira moj “neodgovoran odnos” prema Općinskoj organizaciji SDP Lukavac, kao mojoj bazi, što smatram apsolutno neutemeljenim. Na sjednicama organa SDP Lukavac po svaku cijenu se donose zaključci, koji su u direktnim suprotnostima sa Odlukama Glavnog odbora i Kongresa SDP BiH. Postavljanje mene kao poslanice SDP BiH Lukavac između “čekića i nakovnja” u cijeloj priči ne doprinosi stabilizaciji političkih odnosa a prema meni nije politički korektno.

U petak je sjednica Skupštine TK, ostajete pri Odluci Predsjedništva SDP BiH i Glavnog odbora da neće u vlast sa SDA?

–Svako od nas prilikom učlanjenja u partiju prihvata prava i obaveze koje mu kao članu pripadaju, te biva dužan poštovati Odluke organa partije. U Skupštinu TK sam ušla kao poslanica SDP BiH, i nemam namjeru da svjesno i grubo kršim Statut i Odluke organa “priželjkujući svoje isključenje”. To znači, DA, poštovat ću ranije donesene Odluke GO SDP BiH jer smatram da ako ne umijemo poštovati Odluke većine unutar partije, kako ćemo unutar društva i države, ja nemam namjeru urušavati ovo malo sistema kojeg imamo u društvu.

Kakva je budućnost SDP BiH Lukavac ukoliko se ostvare priče da će Edin Delić napustiti/biti izbačen iz stranke?

–Smatram da sve nesugalsice i različite stavove, veoma brzo moramo staviti na stol, a potom svu svoju pozitivnu energiju usmjeriti na izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Tuzlanski kanton. U imenovanom Povjereništvu KO SDP TK imamo predstavnika OO SDP Lukavac te vjerujem da ćemo zajedno pronaći najbolja rješenja. SDP-a je bilo i prije, a bit će ga i poslije nas, komentarisala je trenutnu situaciju za naš portal Mirela Memić, zastupni
ca SDP BiH u Skupštini TK.

Da bi se uvjerili kakva atmosfera vlada u redovima OO SDP Lukavac, kontaktirali smo i člana predsjedništva SDP BiH OO Lukavac, Kenana Omerdića. Prvo pitanje se odnosilo na uvođenje Povjereništva u KO SDP Tuzla i da li je donesena ispravna odluka?

–Odluka o uvođenju povjereništva donesena je kao odgovor na kršenje Statuta i Odluka GO SDP BiH od strane KO SDP Tuzla, pri čemu je grupa ljudi u KO SDP Tuzla, iako upozoravana u više navrata na nestatutarno djelovanje, nastavila sa svojim aktivnostima, a da su pri tom vjerovatno bili i svjesni štete i posljedica koje te aktivnosti mogu proizvesti. Tako da uvođenje

Kakva je sudbina OO SDP Lukavac nakon uvođenja Povjereništva u KO SDP Tuzla?

Ovakva i slična dešavanja unutar političkih organizacija je nešto na što nije imuna ni jedna partija/stranka, tako da ne očekujem ništa, a što već nismo viđali, niti će se išta sudbinski desiti. SDP je stabilna politička partija koja ima svoju hijerarhiju kao i organe partije koji će donositi odluke u najboljem interesu SDP-a. Povjereništvo KO SDP Tuzla vjerovatno će imati zadatak da stabilizuje situaciju unutar KO, ali i da zauzme stav prema aktuelnoj političkoj situaciji na TK , pri tome postujući Statut i Odluke GO. Kako će se to odraziti na OO SDP Lukavac ostaje da vidimo.

Kakav je Vaš odnos sa još uvijek aktuelnim predsjedniko OO SDP Lukavac, Edinom Delićem i kakva je sudbina Vaše organizacije zbog prijetnji pojedinaca da SDP u Lukavacu neće postojati ako oni odu ili budu izbačeni?

Što se tiče odnosa Edina Delića i mene, on je korektan, iako imamo sasvim suprotna mišljenja glede aktuelnih političkih zbivanja. I da odmah razjasnimo, SDP nije privatna kao ni partija pojedinaca, SDP je preživio i veća iskušenja od današnjih, za koje mislim da čak nisu ni iskušenje. Lično smatram da se za svakog člana treba maksimalno i do kraja boriti i da će uvijek postojati oni koji su zadovoljni kao i oni koji to nisu. Poštujem različita promišljanja i stavove, ali takva diskusija mora da se odvija kroz organe partije i u okviru njih nalaziti riješenja, nikako drugačije.

Svaki član SDP-a je pristupio partiji dobrovoljno, tako je može i napustiti. Koliko sam upućen do sada niti jedan član OO SDP Lukavac nije trazio zvanično brisanje iz evidencije. A sto se tiče priče o nepostojanju SDP-a, to je plod mašte nekih pojedinaca i u najmanju ruku je smiješna, tako da je dalje neću ni komentarisati.
Edin Delić je u razgovoru za Klix izjavio kako BH blok ništa nije donio za socijaldemokratiju i da od toga nema ništa, tako što je sveden na Nermina Nikšića i Peđu Kojovića. Kakva je Vaše mišljenje o BH bloku?

Priča o BH bloku, kao i odbijanje SDP-a i Naše stranke da budu privjesak SDA , a sve pod krinkom kvazipatriotizma je jedan od najboljih poteza SDP-a u posljednje dvije decenije. Smatram da je BH blok, trenutno jedina alternativa nesposobnim političkim garniturama, a najbolji dokaz za to je trenutno stanje u na svim nivoima vlasti, čega smo svi mi svjedoci. Iskreno vjerujem u ovaj projekat iako mnogi pokušavaju da ga diskredituju jer predstavlja prijetnju za njihovu retrogradnu politiku koju trenutno vode. Izjavio je Kenan Omerdić, član predsjedništva OO SDP Lukavac.